Herkese merhaba bu makalemizdeki konumuz Kaza yaptım, sigorta işlemleri nasıl oluyor sorusu. Bu soru gündelik hayatta sık sık karşımıza çıkan kendi başımıza gelmese dahi illa bir tanıdığımızın başına gelip, işlemlerin nasıl yürüdüğü veya ne yapması gerektiği ile ilgili genel olarak insanlar arasında birbirlerine sorulur. Doğru yönlendirenlerde vardır. Ancak genel olarak yanlış bilgiler daha çok insanları etkisi altına almıştır. Kaza geçirdiniz ve bu kaza sadece maddi hasarlı yani yaralı yada ölü bulunmamakta. Aynı zamanda devlet mülküne zarar vermediğinizi farz ederek devam ediyorum.
İki aracın birbirlerine çarpışması neticesinde maddi hasarlı kaza ortaya çıkmıştır. Bu kazanın sonucunda anlaşmalı kaza tespit tutanağı tutulur. Anlaşmalı kaza tespit tutanağı tutulmadan önce olay yeri fotoğrafları çekilir. Bu fotoğraflar araçların plakası belli olacak şekilde ve hasarlı bölgeleri net olarak gözükmelidir. Bunun yanı sıra çevrede bulunan uyarıcı levhaları da çekmeniz kusur oranının belirlenmesini doğru ve kolaylaştıracaktır. Fotoğraf işlemlerinin ardından araçlar trafiği aksatmayacak bir yere alınarak anlaşmalı kaza tespit tutanağı doldurulur.
Tutanakta doldurulması gereken yerler doldurulduktan sonra taraflar birbirlerine ehliyet, ruhsat, trafik poliçe görsellerini fotokopi veya fotoğrafını çekme yoluyla birbirleri ile paylaşır. Bu durum doğrultusunda anlaşmalı kaza tespit tutanağı tutulmuş ve birbirlerine belirtiğim evraklar paylaşılmış halde olay yeri terk edilerek özel veya yetkili servise hasar onarım için götürülebilmektedir.
Anlaşmalı kaza tespit tutanağı tutulması neticesinde kusur oranlarının belirlenmesi gerektiğinden anlaşmalı kaza tespit tutanağı SBM ( Sigorta Bilgi Gözetim ) Merkezine iletilmesi gerekmektedir. Aracınızı servisinize götürdünüz. Serviste bulunan hasar danışmanı arkadaşa belirtmiş olduğum evrakları teslim ettiniz ve hasar danışmanı arkadaş karşı tarafın trafik sigorta şirketinden hasar dosyası açtıracaktır. Bunu açtırmasının ardından sigorta şirketi eksper atayarak servisinizin yapmış olduğu hasar tespitini ve kazanın düzmece olup olmadığın inceleyerek evrakları sigorta şirketine ve SBM merkezine iletir.
İletmesinin ardından SBM merkezi bir takım araştırmalar ve kazanın şekline göre kusur değerlendirmesi yaparak bu kazada kimin kusurlu kimin kusursuz olduğunu belirlemektedir. Kusur oranı sizde değil ise aracınız karşı tarafın sigorta şirketi tarafında hasar onarımı gerçekleştirilir. Eğer kusur oranı sizde ise sizin sigorta şirketiniz karşı aracın hasarını onarır. Kusur sizde çıkması durumunda trafik sigortası sadece karşı araca verdiğiniz zararı ödediği için kendi aracınızda oluşan hasarı eğer kaskonuz yok ise kendi cebinizden yaptırmanız gerekmektedir.
Kusur oranı sizde değil ve kazada herhangi düzmece durum yok ise sigorta eksperi ve servisiniz birbirleri ile irtibatta geçerek gerekli onarım işleminin gerçekleşmesini sağlar. Kendi trafik sigortanız sadece karşı araca verdiğiniz hasarı karşılamaktadır. Kendi aracınızda olan zararları sadece ve sadece kasko poliçeniz karşılamaktadır. Bunun üstüne basarak belirtmek isterim. Kusur oranınız yok ve aracınız karşı tarafın trafik sigortasından onarıldı. Eğer götürdüğünüz servis o sigorta şirketinin anlaşmalı servisi ise teslim ve temlik evrakları imzalanarak aracınız servisten onarılmış bir şekilde teslim alabilmektesiniz.
Eğer götürdüğünüz servis o sigorta şirketi ile anlaşmalı değil ise servis sizden ruhsat sahibin iban numarasını ister ve onarım bitmesi aracınızı teslim almanız durumunda belirli süre sonrasında sigorta şirketi onarım ücretlerini vermiş olduğunuz iban numarasına yatırır. Onarım ücreti hesabınıza geçmesi neticesinde sizde bu ücreti servisinize ileterek işlemi tamamlamış olursunuz. Onarım konusunda götüreceğiniz servis sigorta şirketi ile anlaşmalı veya anlaşmasız olabilir. Müşteri her zaman hürdür aracınızı nerede yaptırmak isterseniz orada yaptırabilirsiniz.
Bazı sigorta şirketleri anlaşmalı oldukları servislere sizleri yöneltmek isteyebilir. Ancak sürekli götürdüğünüz ustanız veya servisiniz var ise sizin kararınıza hiçbir müdahale edemeyeceğini belirtmek isterim. Teşekkürler.