Herkese Merhabalar bu makalemizdeki konumuz Akü. Akü aracın elektrik enerji kaynağıdır. Akü olmadan aracınız çalışmaz ve tüm elektronik sistemler elektrik enerjisi olmadığı için işlevlerini yerine getirememektedir. Aküler temel olarak 12 – 24 v olarak 2 farklı özellikte olabilmektedir. 12 v aküler binek ve hafif ticari araçlarda 24 v ise ağır vasıtalar ve iş makinelerinde kullanılmaktadır.
Akü üretilmeden önce çok eski zamanlarda gördüğümüz aracın önünde bulunan kurma kolu çevirerek aracın motoru çalıştırılıyordu. Akülerin hayatımıza girmesi ve marş motorunun geliştirilmesi ile birlikte elektrik enerjisi sayesinde marş motoru devreye girerek, motor çevrilir ve aracınız çalışır. Bunun yanı sıra motor çalışma sistemlerinin geliştirilmesi neticesinde motor ateşleme sistemleri de tamamen akü bağlantılı olmuştur. Bu sebepten dolayı akü aracın vazgeçilmezidir.
Motor çalıştırıldıktan sonra şarj dinamosu sayesinde içinde bulunan enerji sürekli taze tutulur ve siz her aracınızı stop edip çalıştırdığınızda görevini tam anlamı ile yerine getirmektedir. Motorun çalışmasının ardından benzinli motorlarda motorun çalışması için enerji vermeye devam etmekte olup dizelde ise motor çalıştıktan sonra benzinli sistem motorlar kadar sistemin içinde yer almamaktadır. Ancak motorun üzerindeki elektronik aksamların artması nedeniyle son sistem motor sistemlerinde akü her iki motor tipi için çalışırken de gerekli bir hal almıştır.
Start – stoplu motor sistemlerindeki aküler normal akülere göre daha güçlü ve daha pahalıdır. Durup kalkmalarda stop edip çalıştırmak ve bu esnada aracın diğer elektronik aksamlarını beslemesi nedeniyle daha fazla enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Bazı start – stop sistem motorların aküleri tektir. Bazılarının ise bir start – stop aküsü ve normal motor çalışması için bir tane daha aküsü yanı iki aküsü bulunmaktadır. Start – stop aküsü bozulduğunda diğer akü değiştirilmeden sorun çözülebilmektedir.
Aküler kullanım koşullarına göre ortalama 3 sene hiç sorun çıkarmadan aracınızda işlev gösterebilir. Ortalama 3 senelik ömrü kullanıcının koşulları iyi tutması neticesinde daha da uzatılabilir. Akünün sağlığını olumsuz etkileyen durumların başında araç stop edilmiş iken teyp ve benzeri elektronik işlevlerin açık bırakılması ve içindeki enerjinin bitmesi nedeniyle işlevini yerine getirememesidir. Park halinde motor çalışmıyor iken 10 dakikadan fazla 4 lü çakarlar bile kullanılmamalıdır. Uzun süre ile aracınızı çalıştırmamanız durumunda, aracınız çalışmaz durumunda iken elektronik aksamlar çalışmasa dahi aracınızın aküsü bitebilmektedir. Bu sebepten dolayı her gün çalışan ve çalışmaz iken elektronik aksamları uzun süre çalıştırılmayan araçların aküleri ortalama ömrün çok üzerinde kullanım sağlayabilmektedir. Teşekkürler.