Herkese merhaba arkadaşlar bugünkü konumuz Aırbag (Hava yastığı).İlerleyen cümlelerde türkçe ismi hava yastığı yazarak devam edeceğim.
Bu makalemizde araçlarınızın hava yastıklarının ne işe yaradıklarını nasıl çalıştıklarını ve kazada tam anlamıyla koruma sağlamaları için nelere dikkat edilmesi gerektiğini ayrıca hepsinden önce hava yastığı patladığı zaman aracınız değer kaybeder mi konusuna deyineceğim. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum.
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez.Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir.
Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.Şunu kısa ve öz bir şekilde şöyle örnek vermek istiyorum.
Aracınızın emniyet kemerini maket bıçağı vasıtası ile kestim.
Daha sonrasında layikiyle onarılmış veya yenisi ile değiştirdim.Aracınız değer keybetmedi.
Ayrıca emniyet kemer sisteminiz yenilenmiş oldu.Aynı durum hava yastıklarınız içinde geçerlidir.
Hava yastıkları en ufak kaza sonucu oluşan darbede bile sizi korumak için devreye girebilmektedir.
Açıldıkları zaman aynı emniyet kemeri gibi yenisi veya onarılarak eski haline döndürülerek ikinci bir kazada tekrar sizi koruyabilmektedir.
Ancak bu işlemi güvenilir ve doğru yerlere yaptırmanız gerekmektedir.
Benim her zaman söylediğim bir sözüm vardır.
Aracınıza ne olduğu değil nasıl yapıldığı önemlidir.
Hava yastıkları’nın çalışma şekli aracınızın belirli noktalarında bulunan ön kısmında,arka kısmında,yan kısımlarında v.b kısımlarında bulunan darbe sensörlerinin vasıtası ile bir kaza yada darbe aldığını hissetmesı koşulu hava yastığı beyinine ikaz göndermektedir.
Ardında hava yastığı beyini hava yastığı ateşleme fişeğine komut vererek hava yastığı gazı’nın patlaması ile hava yastığı açılır.
Her aracın iç yolcu kabinin çeşitli kısımlarında hava yastığı bulunmaktadır.
Örmeğin ön yolcu,sürücü,ön koltuklar,kapı trimleri,perde,pedal v.b kısımlardır.Hava yastığının boyutu ve şekli bakımında tüm araçların farklılık göstermektedir.
Hava yastıkları kaza esnasında sizin için ne kadar koruyucuda olsa emniyet kemeriniz takılı değil ise ciddi zarar hata ölmenize neden olabilir.
Çogu araç emniyet kemeri takılı olmadığı durumlarda hava yastıklarını devreye sokmamaktadır.Bu özellik emniyet kemeri takılı olmadığında Hava yastıklarının size zarar verdiğini keşfetmelerı neticesinde ortaya çıkarılmıştır.
Aracınız ile bir kaza gerçekleşmesini tabikide istemiyoruz.Ancak lütfen aracınıza bindiğinizde emniyet kemerini takınız.
Koltuk ayarınızı direksiyona çok yakın mesafede değilde doğru oturuş şeklinde ayarlayınız.
Ayrıca torpidonuza ve diğer trim aksamlarına kesici delici veya plastik v.b maddeleri koymayın.
Kaza esnasında hava yastıklarının patlaması neticesinde bu parçalar şiddetli bir biçimde yüzünüze veya vucudunuz çeşitli yerlerine zarar verebilir.
Bu dediklerime dikkat etmeniz takdirinde kaza esnasın tam koruma sağlayabiliceksiniz.Tekrardan söylemek istiyorum.Aracınıza ne olduğu değil nasıl yapıldığı önemlidir.Teşekkürler.